Dulceaţă de zmeură şi caise cu limetă
Pentru circa 8 borcane de 200 ml
Ingrediente:
- 600 g zmeură (cântărită după pregătire)
- 400 g caise (cântărite după pregătire)
- 1 limetă cu coaja netratată
- 1 plic Gelfix 4:1 Dr. Oetker 250 g zahăr
Pregătire:
Zmeura se alege și se spală, apoi se cântăresc 600 g. Caisele se spală, se scot sâmburii, se taie fin, apoi se cântăresc 400 g. Limeta se spală cu apă fierbinte, se usucă, se răzuiește coaja și se stoarce sucul.
Preparare:
Fructele, coaja și sucul de limetă se pun împreună într-o oală. Se amestecă plicul de Gelfix 4:1 cu zahărul, conform instrucțiunilor de pe ambalaj, și se adaugă peste fructe. Sub amestecare continuă, se aduce compoziția la punctul de fierbere și se mai lasă pe foc timp de cel puțin 3 minute, amestecând continuu. Se îndepărtează spuma, dacă e nevoie, apoi dulceața se toarnă imediat în borcane. La final, borcanele se închid cu capace, se răstoarnă și se lasă sprijinite pe capac circa 5 minute, în repaus.
Sugestii
•
Proba de gelificare: din amestecul în clocot se iau 1-2 linguri și se întind pe o farfurie. Dacă nu se gelifică, se mai continuă fierberea 1 minut sau, în cazul fructelor foarte dulci, se dizolvă 1 plic de Sare de lămâie Dr. Oetker.
• În locul caiselor se pot folosi piersici sau nectarine.